Boende
Nyinflyttad?
Varmt välkommen till föreningen! Maila Styrelsen om du har några frågor, tänk på att alltid ange föreningens lägenhetsnummer i kontakt med oss.
Namn på dörren – maila styrelsen så ser vi till att du får ditt namn på dörren och i porten.
Porttelefon – maila styrelsen vilket eller vilka nummer du vill ha inlagda i porttelefonen
Bredband – ingår i hyran, men du måste själv kontakta Bahnhof för att det ska aktiveras. Bahnhof 010-510 00 00
kundservice@bahnhof.se
www.bahnhof.se
Elavtal – Du kontaktar själv Ellevio för att teckna avtal för elnätet och likaså kontktar du själv det bolag du vill ha som leverantör av el. För att teckna avtal med Ellevio så behöver du ha anläggnings-id. Det står på tidigare boendes faktura men finns även att finna på el-skåp i källaren (de är låsta, kontakta styrelsen).
Andrahandsupplåtelse
Upplåtelse i andra hand medges normalt för högst ett år om skälet är längre utlandsvistelse, arbete eller studier på annan ort, provsamboende eller sjukdom. Om du inte får tillstånd av oss i styrelsen kan du begära omprövning i Hyresnämnden.
Nedan finner du föreningens blankett för ansökan om tillstånd för andrahandsupplåtelse och branschinformation;
Andrahandsupplåtese ansökan
Andrahandsupplåtelse riktlinjer från branschen
Hushållsavfall
Sopnedkasten i Brf Lingonet är anslutna till en gemensam sopsug som delas med andra fastighetsägare. Det fungerar så att vi lägger våra sopor i sopnedkasten och de stannar i rören tills det är dags för sugning. Då skapas ett vakuumtryck som suger soporna genom transportledningar till en central anläggning. När soporna är borta stängs ventilerna och nya sopor kan läggas i. Det här systemet minskar antalet sopbilar i innerstaden och problem med råttor och ohyra. Men om vi slänger felaktiga saker i sopnedkasten, som kan blockera rören eller fastna i ventilerna, kan systemet sluta fungera. Föreningen betalar en fast avgift per kvadratmeter för att täcka kostnaderna, så det spelar ingen roll hur mycket sopor du kastar, men det är viktigt för miljön och ekonomin att kasta rätt. Om det blir stopp i systemet på grund av felaktiga sopor måste föreningen betala för reparationer, vilket är dyrt och kan orsaka obehag för oss som bor här. Därför är det viktigt att kasta rätt och följa några enkla riktlinjer:
- Endast brännbara hushållssopor får slängas i sopnedkasten.
- Soporna ska vara väl förpackade i knutna plastpåsar som lätt kan passera genom sopnedkastet.
- Kartonger, galgar och liknande föremål kan fastna i ventilerna och orsaka stopp, så de bör vikas ihop och förpackas i påsar eller lämnas i miljöstugan.
- Glas och metall får inte slängas i sopnedkasten eftersom de kan repa rören och orsaka läckage.
- Flytande ämnen bör inte hällas i sopnedkasten eftersom de kan göra rören klibbiga och orsaka stopp.
Den 1 januari 2024 antogs nya regler om att allt matavfall skall sorteras. Våran förening har fått dispens eftersom det i nuläget inte är möjligt att sortera matavfall via sopsugen. Just nu pågår projekt för att lösa det och förhoppningsvis ka vi kunna slänga vanliga sopor och matavfall i olika påsar i vanliga sopnedkastet, som sedan sorteras i slutstationen för sopsugen.
Miljöstugan
På parkeringen finns en miljöstuga som är till för återvinning av tidningar, plast, kartonger, glas, metall, batterier, glödlampor och lysrör (inslagna i papp), småelektronik och mindre grovsopor. Vi betalar för användningen av denna stuga, och kostnaden beror på mängden avfall vi lämnar. Vi anlitar idag ett företag som heter Svenska Servicestyrkan för avhämtning av avfall. Vi håller kontinuerligt koll på hur vi använder stugan och hur ofta den behöver tömmas för att minimera kostnaderna.
Det är viktigt att vi som bor här respekterar att miljöstugan endast är avsedd för återvinning och att följande saker inte bör lämnas där, utan istället tas till närmaste återvinningscentral i Östberga eller Sätra:
- Byggsopor från renoveringar
- Sopor från flyttstädning eller tömning av förråd
- TV-apparater, vitvaror eller andra hushållsmaskiner (återvinningsansvaret ligger hos återförsäljarna)
- Möbler
- Miljöfarligt avfall
Varje höst och vår beställer föreningen hit en container som står här under en helg, som vi kan slänga grovsopor i.
iHär finns information om var du som boende kan göra av ditt skräp och grovsopor. Tänk på att vika ihop soporna så mycket som möjligt!
Ordningsregler för boende i Brf Lingonet
Vi är många som bor här i Brf Lingonet och för att vi alla ska trivas och ha en bra boendemiljö så är det viktigt att vi grannar visar varandra hänsyn.
- Hantverksarbete, t.ex. att spika och borra, är endast tillåtet kl. 08:00-18:00 vardagar samt kl. 10:00-18:00 lördag/söndag/helgdag, bilningsarbete är tillåtet endast på vardagar. Sätt upp en lapp med information om hur länge arbetet beräknas pågå så att dina grannar är förvarnade.
- Ingen rökning eller grillning på balkongerna, då det finns luftintag på balkongerna kommer det in röklukt hos dina grannar.
- Rökning är inte tillåten i allmänna utrymmen inkl. tvättstugan och hissarna.
- Efter klockan 22.00 på kväll innan vardag och efter klockan 23.00 på helger måste man sänka volymen för att inte störa grannarna. Ska du ha en tillställning – sätt upp en lapp och informera dina grannar.
- Om du ska flytta eller använda hissen under en längre stund, tänk på att vi har grannar som hars vårt att gå i trappor – uppehåll inte hissen för lång stund i taget.
- Se till att porten går i lås ordentligt.
- Lämna aldrig dörrar till källare eller gemensamma utrymmen olåsta.
- Det är inte tillåtet för obehöriga att uppehålla sig i våra hus, men vi är ju många som bor här och får besök. Om någon beter sig hotfullt så ska man ringa polisen och för säkerhets skulle inte ingripa själv.
- För att minska risken för brand och för att inte hindra framkomlighet är det viktigt att det inte står saker exvis barnvagnar eller cyklar på loftgångar eller i trapphusen.
- En gång i kvartalet städas loftgångarna av våran städfirma, i övrigt har vi som bor här ansvar över att hålla rent och fint utanför våra egna dörrar.
- Tänk på att vår gård och gräsmatta är till för att vi som bor här ska vara där och kunna umgås och sola etc- rasta inte era husdjur här!
- För att minska risken för råttor så är det inte lämpligt att mata fåglar på balkong eller i närheten av huset.
- Informera dina grannar inför en fest med lapp på anslagstavlorna.
- Sopnedkastet är enbart till för hushållssopor och dessa ska vara väl paketerade.
- I miljöstugan lämnas övriga sopor, Ordningsregler miljöstugan.
- I tvättstugan finns regler för användande av denna.
- Parkering eller biltvätt är inte tillåtet på gångarna upp till portarna.
- Fel i allmänna utrymmen anmäls till fastighetsskötaren, Tel: 073-74 73 119 mail: felanmalan@brflingonet.se
- Fel på hiss anmäls enligt anslag i hissarna.
Anmälan om flytt
När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (https://skatteverket.se/flytta) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg eller senast en vecka efter flytten. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring (www.adressandring.se).
Du som bor i en lägenhet ska vara folkbokförd på lägenheten. Lägenhetsnumret är en del av din adress och består av fyra siffror som visar på vilken våning och var på våningen lägenheten finns. Du kan hitta ditt lägenhetsnummer på namntavlan i porten. Du som är inneboende eller hyr lägenhet i andra hand ska inte ange c/o i din flyttanmälan. Du ska se till att ditt namn finns på dörren eller på postboxen i entrén om det finns en sådan.
(Information från Skatteverket)
Skötsel av fasad, balkonger, fönster mm.
Brf Lingonets fasad renoverades 2015. Nedan följer två dokument värda att studera vad som gäller skötsel och hantering.